Tłuszcze a organizm człowieka

Tłuszcze a organizm człowieka

Trawienie tłuszczów może być bardzo problematyczne. Część osób od czasu na czasu zmaga się z niestrawnością, jednakże problem ten może przyjąć większe rozmiary, w takiej sytuacji konieczne jest odwiedzenie specjalisty.

Jak odbywa się trawienie tłuszczy?

Przez trawienie rozumie się rozdrabnianie składników, które składają się z wielu cząsteczek pokarmowych, czyli białek, tłuszczów oraz wybranych cukrów. W trakcie tego procesu zmieniają one swoją postać oraz stają się prostymi związkami, które w dalszej kolejności przechodzą do krwi. Trawienie ma swój początek w jamie ustnej, jednakże największa część omawianego procesu ma miejsce w jelicie cienkim. Nie można zapominać także o wątrobie oraz trzustce, gdyż to właśnie tam znajduje się żółć oraz enzymy trawienne.

Skupmy się jednak na trawieniu tłuszczów, gdyż jest to zadanie znacznie bardziej skomplikowane niż trawienie reszty składników. Jest to związane zarówno z faktem, że nie rozpuszczają się one w wodzie, a dodatkowo muszą one zostać rozdrobnione, odbywa się to przy pomocy żółci.

Co rozumiemy przez określenie niestrawność?

Niestrawność to termin oznaczający niewłaściwe upośledzone trawienie. Problem ten wiąże się z nieprzyjemnymi uczuciami oraz skutkami ubocznymi, jak chociażby pełnością w górnym odcinku brzucha, pojawiają się także wzdęcia i odbijanie, a także odczuwanie zbyt szybkiej sytości (nawet po spożyciu niewielkiej porcji jedzenia).

Większość z nas z niestrawnością zmaga się tylko czasami. Występuje ona przede wszystkim w przypadku zjedzenia zbyt dużej ilości tłustego oraz wzdymającego pożywienia, mowa chociażby o grochu czy kapuście. W przypadku zmagania się z tego typu problemami warto rozłożyć większe porcje na kilka mniejszych posiłków w ciągu dnia. Dodatkowo, kolacja powinna być najmniejszym posiłkiem, a z kolei śniadanie największym. Kawal alkohol, herbata oraz ostre przyprawy także nie powinny gościć na stole. Warto przypatrzeć się również metodom służącym do przygotowania jedzenia, gdyż one także mogą okazać się problematyczne.

W przypadku zmagania się z problemem trawienia tłuszczów konieczne jest stosowanie enzymów trawiennych, leków zajmujących się produkcją oraz wydzielaniem żółci, albo wiążących kwasy żółciowe w świetle jelita. Cholestil, Zaeta oraz Travisto to tylko przykłady, które jednak wykazują się sporą skutecznością.