Korzyści zdrowotne Pau D’arco

Korzyści zdrowotne Pau D’arco

Pau D’arco (inaczej lapacho, herbata Inków) to nazwa zarówno drzewa występującego w lasach deszczowych w Ameryce Południowej i Środkowej, jak i jego wewnętrznej kory, która używana jest w celu wytwarzania naparu wykazującego prozdrowotne dla organizmu człowieka właściwości.

Pau D’arco i jego dobroczynne działanie

Drzewo lapacho uznawane było przez rdzennych Indian za roślinę świętą. To właśnie napar z kory tego drzewa był używany w celu leczenia właściwie każdej dolegliwości – od bardzo błahych problemów zdrowotnych, aż do poważnych nowotworów. Dzisiaj Pau D’arco zaczyna być coraz bardziej doceniane na całym świecie, dlatego też wiele osób prowadzi badania dotyczące właściwości, jakie napój ten wykazuje dla organizmu człowieka. Choć dobroczynne działanie naparu z kory lapacho nie jest jeszcze w 100 % potwierdzone, to zyskuje on coraz większą popularność, nie tylko na kontynencie amerykańskim. Pau D’arco przede wszystkim traktowane jest przez wiele osób jako cudowny środek poprawiający naturalną odporność organizmu. Napój ten działa przeciwzapalnie, a ponadto dobrze wpływa na pracę wątroby, ponieważ doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Lapacho polecane jest również osobom, która zmagają się na co dzień z cukrzycą, a także anemią. Doskonale wpływa również na procesy trawienne. Działa wspomagająco przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Coraz bardziej popularne stają się ponadto teorie o przeciwnowotworowym działaniu Pau D’arco. Właściwości takie wykazuje przede wszystkim jedna z czynnych substancji tej herbaty, którą nazywa się beta-lapachonem. Można stosować go także bezpośrednio na skórę, ponieważ wspomaga gojenie się ran.

Przeciwwskazania do stosowania lapacho

Napar z kory Pau D’arco jest produktem bardzo ciekawym ze względu na jego prozdrowotne właściwości, które wciąż jeszcze są odkrywane przez badaczy na całym świecie. Wiemy już jednak, że istnieją pewne przeciwwskazania co do jego stosowania. Przede wszystkim nie zaleca się picia naparu lapacho osobom, które przyjmują leki rozrzedzające krew, ponieważ grozi to wystąpieniem niebezpiecznego dla zdrowia krwotoku. Spożywanie Pau D’arco przez kobiety ciężarne może skończyć się nawet upośledzeniem płodu, a w skrajnych przypadkach także poronieniem. Napój ten nie jest wskazany również dla kobiet, które aktualnie karmią piersią, a także dla najmłodszych dzieci. Należy pamiętać, że przedawkowanie lapacho również może mieć pewne skutki uboczne. Przyjmuje się, że w ciągu doby można spożyć około 8 filiżanek naparu.