Dlaczego olej tłoczony na zimno jest zdrowszy?

Dlaczego olej tłoczony na zimno jest zdrowszy?

Coraz więcej uwagi przywiązujemy do zdrowego stylu życia, a co za tym idzie sposobu odżywania i jakości używanych produktów. Dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Żywność naturalnego pochodzenia w tym oleje cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. Jaki olej jest najzdrowszy i jak możemy go pozyskać?

Olej tłoczony na zimno czy ciepło?

Wybierając olej dla siebie często, zastanawiamy czy wybrać olej tłoczony na zimno, czy ciepło? Produkcja na ciepło, czyli tak zwane rafinowanie odbywa się przy zastosowaniu wysokiej temperatury. Powoduje to degradację składników znajdujących się w nasionach oleistych i niską wartość odżywczą produktu końcowego. Zimo tłoczone oleje to są otrzymywane metodami mechanicznymi, bez obróbki cieplnej.

Dzięki zastosowaniu niskiej temperatury obórki możliwe jest zachowanie większości składników odżywczych takich jak fitosterole, tokoferole, kwasy tłuszczowe i związki fenolowe. Proces ten jest dość prosty i nie wymaga dużych nakładów finansowych co, pozwalaj na wykonanie go zaciszu własnego domu, dzięki urządzeniu jakim jest wyciskarka do oleju.

Wyciskarka do oleju – jaką wybrać?

W dzisiejszych czasach półki sklepowe zaopatrzone są różnorodne produkty do wyboru zgodnie
z potrzebami konsumentów. Ci z nas żyjący w nurcie eko często jednak zastanawiają się, czy można olej wyprodukować samemu w domu. Domowa produkcja oleju nie musi być skomplikowana, szczególnie została użyta dobra wyciskarka do oleju. Prasa do oleju może być ręczna lub elektryczna – ta druga będzie oczywiście dużo wygodniejsza pod względem użytkowania. Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę na najważniejsze parametry. W przypadku gdy będzie to elektryczna wyciskarka do oleju ważna, jest moc prasy – im wyższa tym urządzenie sprawniej poradzi sobie nawet
z najtwardszymi ziarnami. Warto zainwestować w prasę oferującą różne kierunki obrotów wału ślimakowego, co znacząco ułatwia wyciskanie, a także zapobiega zablokowania się maszyny.

Tłuszcze w diecie – czyli jakie oleje włączyć do diety?

Bilansując swoją dietę, warto pomyśleć nad włączeniem do niej tłuszczy i zadbać od odpowiedni bilans kwasów omega. Do najpopularniejszych olejów i zaliczamy olej lniany — tłoczony na zimno odznacza się dużą zawartością kwasów omega3 i pozwala na utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Innym wartym uwagi produktem jest tłoczony na zimno olej z czarnuszki. Jego właściwości wspomagają odporność organizmu, leczenie dróg oddechowych i chorób skórnych. Wieloma wartościami prozdrowotnymi charakteryzuje się też olej z ostropezu, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Warto pamiętać, że odpowiednio dobrana wyciskarka do oleju pozwoli uzyskać takie produkty samodzielnie i stosować jako dodatek do sałatek czy zdrowotnych koktajli.